10. juli 2020
NOR - The Last Starfighter
 
 
The Last Starfighter.
Intro:
I 1984 kom sci-fi eventyr filmen The Last Starfighter (heretter TLSF) ut. Den ble den første filmen der alle spesial effekter (unntatt sminke og eksplosjoner) ble gjort på en PC. PC en var en Cray X-MP PC. Eg tror at dette og faktumet at stjerne krig filmer var veldig populære på 80 tallet gjorde at filmen var forventet å bli en kassa suksess på samme linje som Star Wars.
Atari valgte å satse på filmen og skaffet seg rettighetene til filmen både for sine hjemme konsoller og arkade maskiner. Arkade maskinen ble aldri ferdig.
Filmen:
I filmen møter vi Alex, en vanlig ungdom som bruker all sin fritid på arkade maskinen TLSF. Det han ikke vet er at maskinen er utplassert av de rette starfighterne. Når Alex beseirer spillet får han besøk av Centauri som tar Alex meg til Starfighter basen. Han blir bedt om å bli en av dem, noe som Alex ikke ønsker og han returnerer til jorden. Da han senere ombestemmer seg og returnerer til Starfighter basen finner han alle der døde. Alex blir dermed det siste håpet for Starfighterne og jorden mot den invaderende armadaen.
 Spillet:
Som eg sa i innledningen så var det Atari som skaffet seg rettighetene til TLSF. Utviklingen av spillet ble satt i gang i arkade divisjonen hos Atari. Det orginale prosjekt teamet bestod av Chris J. Horseman (prosjekt leder), Jim Morris (Prosjekt utvikler programvare), Jack Ritter (2nd prosjekt utvikler programvare) og Barry Whitebook (illustrasjoner). Ted Michon og Mike Albaugh kom om bord senere i utviklingen. Alle arkade maskiner med 3D hadde frem til nå vert vektor spill, dette ønsket Atari og endre på med TLSF. Atari hadde jobbet i flere år med teknologi for å kunne gi ut et spill i solid shaded 3d, men det virket som denne teknologien hele tiden var et par år frem i tid (arkade spillet I Robot ble laget før TLSF og dette hadde solid 3D, men dette var veldig forskjellig fra TLSF, dette var også den første Atari arkade spillet som var skrevet i C) . Det var her Ted Michon kom inn i bildet. Ted jobbet som konsulent for Atari og utviklet et ”super high bit mapped” system som innehold en polygon fill motor. Atari bestemte seg for å bruke denne på TLSF arkaden. Dem var også nødt til å bruke systemets utvidelses muligheter for å legge til en ”math box” som kunne håndtere 3d transformasjonene. Programmeringen av ”math box`en” ble gjort av programmereren Mike Albaugh.
Programmeringen av arkade spillet ble gjort i hovedsak av Jim Morris. I tillegg til Jim var programmereren Jack Ritter med. Jack sin del i prosjektet var kun programmeringen av ”hule sekvensen” i spillet, du ser et bilde av denne under. Jack kom om bord hos Atari fra Cinematronics.  
I prosessen med å programmere spillet brukte Jim en 68000 Motorola 16bit CPU`en som den første som ble brukt i Atari. Selve programmering språket som ble brukt var C. Det ble også brukt en del 3d verktøy programmer som senere også ble brukt i andre spill. TLSF ble altså en pioner for Atari som det første spillet som brukte denne 68000 prosessoren. Før dette ble prosessoren 6502 brukt for de fleste arkade spill. Spillene Hard Drivin (1988) og STUN runner (1989) ser veldig stil lignende grafikken som er brukt i TLSF spillet, selv om det ble brukt en annen grafikk motor.


Gameplayet i spillet var tatt rett fra gameplayet og scener i filmen, som ofte ble gjort med slike ”spin off” spill. Spillet var veldig likt det du faktisk ser i filmen, i vertfall grafikk messig. Selve kontrolleren til arkade maskinen derimot var fra Star Wars vektor spillene som Atari laget. Da Atari valgte å droppe spillet var spillet rundt 75 % ferdig. Det var ikke noe kabinett laget til spillet, men spillet fungerte og det kunne spilles på en test benk. Det var også lagt til noen enkle lyd effekter i spillet.

Slutten:
Grunnen til at Atari valgte å kansellere spillet så langt ut i produksjonen var flere. Atari hadde i en år rekke betalt filmselskaper for rettighetene til å lage spill basert på filmene. Disse rettighetene kostet Atari dyrt over en lang periode. Atari gamblet på at filmen ville bli den kassa suksessen som alle trodde den skulle bli, men dette skjedde ikke. Filmen floppet ikke, men ble heller ingen kassa suksess.
I utviklingen av maskinen fant dem ut at spillet ville koste 10 000 dollar for dem som ville kjøpe TLSF, og 10 000 dollar var MYE penger for en arkade maskin på denne tiden. Hadde filmen blitt en mega suksess så kunne nok dette vert forsvart, men det ble den som sagt ikke. Og vise presidenten i Atari mente at ingen ville kjøpe en arkade maskin til den prisen. Det var ikke lenge etterpå at prosjekt teamet fikk melding om at maskinen ble kansellert.
På samme tid var Atari inne i en økonomisk krise som var forårsaket av konsument avdelingen.  

På toppen av alt dette kom det som er kjent som ”the big video game crash” i samme tidsrom. Dette forårsaket en nedgangs tid for Atari som til slutt endte med at dørene ble stengt for gått. Den originale arkade divisjonen hos Atari fikk kroken på døren i 2001 da Midway valgte å stenge ned Midway West (Midway kjøpte opp ”Atari Games” (Ataris arkade divisjon) og skiftet navn til Midway West). Før dette hadde både eiere og ledere i Atari kommet og gått, men Atari kom seg aldri igjen etter krasje.
Noen år etter at Atari kansellerte TLSF så ble spillet Hard Drivin utviklet. Dette spillet solgte faktisk for samme prisen (10 000 dollar) som TLSF ville ha kostet om det hadde blitt ferdig produsert.

Spill spillet!
Selv om man arkaden aldri kom ut kan man faktisk få spilt spillet allikevel. Og det takket være folkene bak siden roguesynapse som har klart å lage spillet til PC. Besøk siden til roguesynapse på denne linken:
http://www.roguesynapse.com/games/last_starfighter.php
For dere som ønsker litt ekstra informasjon om spillet så kan dere lese hele forslagget i pdf format som ble reddet fra Atari sine arkiv før det ble borte. Les det på denne linken: http://www.atarigames.com/laststarfighterproposal.pdf
 
Takk til:
Eg ønsker å takke Jim Morris (www.wolfman.com) og Ted Michon for all informasjon om spillet. En ekstra takk til Jim Morris for videoen av spillet.

 

Skrevet av Håkon Galstad
E-post: web@retroarcade1.net

 
 

  
  Video av spillet før det ble avsluttet. Lastet opp av Jim Morris.

  
  Banner Hoyre
Banner Hoyre
  
Opphavsrett (c) 2020 Arcade